onsdag 29. januar 2014

Switch oppgave!

Introduksjon
Switch oppgaven gikk ut på å lære seg å bruke ulike switcher og lære oss åssen man satte opp Vlan og IP-adresser på dem. Jeg og marcus tok tre ulike switcher, en liten HP switch 1700-8, Cisco catalyst 3560 switch og en stor HP switch i server skapet. Det jeg har lært meg er at alle switcher har sin egen måte å jobbe på, ulike vanskelighetsgrad, ulike måter å resette på og ulike kommandoer å jobbe med. Noen switcher har til og med nettbaserte hjemmesider hvor man kan skrive inn IP adressen, og ifra der konfigurere switchen slik du ønsker. 

HP Switch 1700-8
Den lille HP switchen var helt klart den enkleste Switchen å jobbe med, alt du trengte var å resette den til factory default (dra ut strømmen, putte tp kabel i port 1 og 2, vente til lampene lyser, så plugge den ene enden av kabelen i PCen din), og ifra der finne standard IP-adressen(192.168.2.10) som man kan finne i bruker manualen. Etter at man har resettet den, og funnet IP-addressen så var det bare å skrive inn IP-adressen på nettleseren din, og begynne å jobbe!
Men det er ikke bare det du må gjøre, du må også laste ned den nyeste versjonen av Firmware til switchen, og firmware er oppdateringsfilen til switchen. Etter at du har fikset det så burde alt være greit.
Oppgaven til den lille var å opprette 3 ulike VLAN, en for elever, lærere og nettverk, og Vlan 1 skal være admin, inkludert forandre IP-adressen.

Cisco Catalyst 3560
Denne switchen var litt mer avansert ettersom nå måtte vi bruke oss av et program som kalles "Putty". Putty er et program man bruker for å jobbe inne i switchen, og det er som å jobbe nettbasert, men litt mer avansert, og med flere funksjoner.
Til å starte med så måtte vi resette switchen, og måten vi gjorde det på var å dra ut strømkabelen og holde inn "Mode" knappen i 15 sec, og vente til lampene begynte å lyse, så slippe. Når det var gjort så var det bare å finne en COM kabel og plugge den inn i switchen, og slik får du tilgang via putty.

Etter at det var gjort så er det bare å skrive inn "Enable", det enable gjør er at den slipper oss inn i switchen, og man må alltid skrive "enable" først, ellers så jobber man ikke med switchen, men utenfor.
Etter det så skriver mann "Config Terminal", og det denne kommandoen gjør er å jobbe med det vinduet du har oppe for øyeblikket, altså du jobber med "Terminalen".
Når du har kommet deg inn på configen så kan du skrive inn diverse kommandoer for hva du ønsker å gjøre, og i dette tilfellet var det å fikse Vlan 1. For å redigere på ulike Vlan så skriver man inn; Interface Vlan 1, så trykker man enter og skriver neste kommando, og det er å fikse IP, og gateway; Ip address 192.168.1.140 255.255.255.0. Etter at du har gjort det så må du gjøre det samme på alle Vlanene om du vill konfigurere dem. Når du har gjort det så skriver du inn "End" for å avslutte oppgaven, og deretter skriver man inn "Write mem" for å lagre det man har gjort.

Det neste man gjør etter at man har fikset IP adresse er å fikse navn på de ulike Vlanene, og da skriver du inn "Config terminal", man må alltid huske det først. Etter det så velger du hvilken Vlan du vil konfigurere, og i dette tilfellet så var det "Vlan 10". Når du har valgt Vlan så skriver du inn "Name" "så navnet du ønsker å døpe den". Skriv "end" og "write mem" for å lagre.

Samme sak her, "config terminal", "interface Vlan 10", IP address ...... pluss gateway.......
"end", "write mem"


Nå skal vi fikse tilgang til de ulike portene, og vi starter selvfølgelig med "config terminal", etter det velger vi hvilken port vi vil konfigurere, og i dette tilfellet "interface fastethernet 0/2", etter det så skriver du inn "switchport mode access" og det vil gi deg tilgang til porten, og ifra der kan du velge hvilken Vlan den skal tilhøre, "Switchport access Vlan 10". Når du har gjort det så skriver du "end" for å avslutte så "write mem" for å lagre. Om du skal konfigurere alle portene så bare gjentar du prosessen, men forandre bare hvilken port den skal være på, som (Fastethernet 0/3).

Siste fasen er å fikse Trunk og taggedtrunk.
Man starter Selvfølgelig med "config terminal", der etter velgen du hvilken port som skal være trunk port, og i dette tilfellet (fastethernet 0/24). "interface fastethernet 0/24", så deretter "switchport trunk encapsulation dot1q" dette vil fortelle switchen at vi vil at denne skal være trunk, etter det så er det bare å gjøre den til trunk med kommandoen, "switchport mode trunk" etter den så må du gjøre den til en native port, og kommandoen er "switchport trunk native vlan 1", så avslutte oppgaven med "end" så lagre med "write mem".

HP switch i skapet
Om man ser bort ifra den lille HP switchen, så var denne nok den enkleste switchen å jobbe med. Alt man trengte å gjøre var å plugge inn COM porten i switchen, så bruke putty. Kommandoen man trengte var "menu", ikke mer. Med menu kommandoen så får du menuen opp, og ifra der har du alt du trenger for å fikse IP, vlan, trunk og masse mer.



TFTPD Fil(er)
http://pastebin.com/YRuVjwsN
http://pastebin.com/bjwvGzyd
http://pastebin.com/mk73WnTp
http://pastebin.com/shHdZ6n9

VISIO tegning av oppsett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar